Αντιμετώπιση υψηλών ποσοστών παιδικής φτώχιας στην Ελλάδα

Αντιμετώπιση υψηλών ποσοστών παιδικής φτώχιας στην Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 8301/16.10.08

Προς Υπουργό
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας


Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα σχετική έκθεση της Κομισιόν, αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα ένα στα τέσσερα παιδιά ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, τη στιγμή μάλιστα που σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο αποδεκτό ποσοστό για τον ορισμό της φτώχειας είναι χαμηλότερο, στο 19%.
Τα υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας στην χώρα μας φαίνεται να είναι ανάλογα με τα ποσοστά των Ελλήνων που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, καθώς τα αντίστοιχα στοιχεία της Ε.Ε. για το 2007 αποκαλύπτουν ότι το 20% των Ελλήνων πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, με τον αντίστοιχο κοινοτικό όρο να φτάνει το 16%.

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Ελλάδα, δεν είναι παιδιά που ζουν σε οικογένειες ανέργων γονέων χωρίς μηνιαία εισοδήματα, αλλά είναι μέλη οικογενειών εργαζομένων με ιδιαίτερα χαμηλά, ωστόσο, εισοδήματα.
Σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τα υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας στην χώρα μας, είναι το γεγονός ότι δεν εργάζονται και οι δύο γονείς σε μία οικογένεια, αλλά ακόμα και όταν εργάζεται και η σύζυγος-μητέρα ο χαμηλός μισθός της δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας.
Σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Λουξεμβούργο έχει τα χαμηλότερα ποσοστά των νοικοκυριών στα οποία εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας των οικογενειών-νοικοκυριών στα οποία εργάζονται αμφότεροι οι σύζυγοι.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να μειωθούν στην χώρα μας τα ποσοστά των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;

- Προβλέπεται να αναπτύξει δράσεις για την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των οικογενειών των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με απώτερο στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου;

- Προβλέπεται να αυξήσει το αρμόδιο Υπουργείο το ύψος των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας στην χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου